Als samenwerkende gemeenten geven we invulling aan de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Hierbij is het van belang dat inwoners de zorg en ondersteuning krijgen die zij nodig hebben en van een kwaliteit die is afgesproken. Op grond van de Wmo zijn we ook wettelijk verplicht om hierop toe te zien.
Dit doen we door drie vormen van toezicht:
Aanbieders van maatschappelijke ondersteuning zijn verantwoordelijk voor goede en veilige ondersteuning. Zij zijn wettelijk verplicht om binnen 3 werkdagen een melding te doen als er tijdens de verstrekking van een voorziening sprake is van een calamiteit of geweldsincident.
Calamiteit
Een niet-beoogde of onverwachte gebeurtenis, die betrekking heeft op de kwaliteit van een voorziening en die tot een ernstig schadelijk gevolg voor of de dood van een cliënt heeft geleid.
Voorbeelden van calamiteiten
Geweldsincidenten
Ernstig grensoverschrijdend gedrag (zowel fysiek, psychisch als seksueel) naar een cliënt, door een medewerker dan wel door een medecliënt.
Door toezicht te houden op calamiteiten en geweld kan achterhaald worden hoe en waarom een gebeurtenis heeft kunnen plaatsvinden. Hiermee kunnen passende verbetermaatregelen genomen worden om de oorzaken aan te pakken. Het doel van het onderzoek is om ervan te leren. Zo wordt de kans op herhaling kleiner en de ondersteuning beter. In het onderzoek gaat het om vermijdbaarheid en niet om verwijtbaarheid.
Gemeente Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Laarbeek en Someren hebben toezichthoudende ambtenaren aangewezen voor toezicht op calamiteiten en geweldsincidenten.
Gemeente Helmond heeft toezicht bij calamiteiten en geweldsincidenten belegd bij GGD Hart voor Brabant.
Heb je als aanbieder van maatschappelijke ondersteuning ook cliënten vanuit een andere financieringsvorm (bijvoorbeeld de Jeugdwet of Wet langdurige zorg)? En is er sprake van betrokkenheid van één of meerdere van deze cliënten? Doe dan ook een melding bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
Meldt de calamiteit of het geweldsincident via het meldformulier van de gemeente die de beschikking voor betreffende inwoner heeft afgegeven.
Voor gemeente Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Laarbeek en Someren kan dit via het meldformulier van de Peelgemeenten
Voor gemeente Helmond kan dit via het meldformulier van GGD Hart voor Brabant.
De toezichthouder beoordeelt of verder onderzoek nodig is.
Daarna zijn er drie mogelijke opties:
De melder ontvangt hierover bericht.
Heeft u vragen over wel of niet melden, of advies nodig?
Neem contact op via:
Meldprotocol GGD Hart voor Brabant
Factsheet GGD Hart voor Brabant
Webinar GGD Hart voor Brabant