Verordeningen
Wat is een verordening?
In een verordening staat omschreven hoe de gemeente tegen bepaalde zaken aankijkt. De verordening is een algemeen verbindend voorschrift en op lokaal niveau de ‘hoogste’ regeling. Deze wordt dan ook door de gemeenteraad vastgesteld. De verordening is rechtstreeks bindend voor de burger.
De Wmo 2015 verplicht gemeenten om een aantal zaken in de verordening te regelen. Vaak worden deze niet tot in detail in de verordening uitgewerkt. Dat kan vervolgens in nadere regelgeving, zoals bijvoorbeeld de nadere regels hieronder.
Verordening per gemeente
De verordeningen zijn ingegaan per 1 januari 2018.
Nadere Regels
Wat zijn Nadere Regels?
Nadere regels zijn algemeen verbindende voorschriften. Het zijn uitwerkingen van wetten of verordeningen. In het geval van gemeenten gaat het om het uitwerken van bepalingen uit de verordeningen Wmo.
Het Besluit Maatschappelijk Ondersteuning dat de meeste gemeenten vaststellen zijn voorbeelden van nadere regelgeving. Hierin worden bijvoorbeeld vaak zaken vastgelegd als: de maximale vergoedingen voor bepaalde voorzieningen, de PGB tarieven en regels rond de eigen bijdrage. Maar ook een regeling voor beleidsparticipatie (Wmo adviesraad) is een voorbeeld van nadere regels.
Nadere Regels per gemeente
De nadere regels zijn na 1 januari 2018 nog aangepast, de laatste versie vind je hieronder: